Spår och uppletande

september 5, 2010

Äntligen en helg med massor av hundträning!!

Lördag: Spår och uppletande

Hittade nya spårskogar som skulle utforskas och första gången är ju en chansning eftersom jag inte har en aning om hur terrängen ser ut. Så det här spåret blev väldigt kort, kanske 100 m men desto större utmaning! Det var inte lätt att ta sig fram över klippor, mellan tät skog och all spindelnät!! Tyvärr så kom jag ut på en liten väg och för att inte irra bort mig alldels så gick jag tillbaka mot baslägret och la en väldigt kort spår in från vägen mot stigen. 

Under liggtiden så blev det uppletande. Gick vidare i storskogen och letade efter en yta som var lämplig att göra en korridor i. Hittade en halvt uppvuxen traktorstig som var ca 3 m bred och lagom lång. Vallade ordentligt och fick hjälp att lägga ut 3 saker. 2 längst ut i varje hörn och 1 sak ca i mitten ca 10 m ut. Jag gick iväg med Qvittra medans sakerna hamnade i rutan så hon inte skulle se. Första skicket var mest spring i benen men hon sprang hela vägen ut och hittade prylen. Nästa utmaning är ju att få med den in… Det gick ialla fall bra och jag var nöjd!

Spåret blev väldigt intressant med tanke på att det var en skitjobbig terräng! Jag är ju snäppet långsammare än Qvittra så vi hamnade lite i otakt – när jag var på väg upp för ett berg så var hon på väg ner… Dessutom så var det vitmossa på berget och det är snorhalt!! Hon hittade sakerna som låg i spåret, en spårpinne, en handske och en dosa med korv i samt slutet somvar en leksak.

Skitkul!!

Söndag: Uppletande & spår:

Uppletandet blev en bredare ruta och ungefär lika lång. La ut 2 bollar, en i mitten  på ungefär halva djupet och en i mitten längst ut. Hon hittade dem galant! Lite pyssligt att få med dem hela vägen in, men det tragglar vi vidare med.

Spåret:

Lisa la spåret på ett ställe som jag känner till väl och Lisa snitslade väldigt ofta så jag verkligen skulle veta om Qvittra var i spåret eller inte. Det blev ca 1 timmes liggtid. Påsläppet blev katastrofdåligt pga att jag kom från fel håll och Qvittra hamnade i fel riktning, men hon kollade bakspår-framspår-bakspår och valde sen framspår! Det var iofs skitbra men sen vet jag inte vad som hände. Qvittra spårade på i typ 10 m och vek sen av åt höger – det hängde en snitsel typ 30 m rakt fram… Hon ”fulspårade” och irrade runt en massa så linan trasslade och sen ”hjälpte” jag henne tillbaka till spåret som hon nöp på i en liten bit fram till första apporten. Belönade massor och tänkte att nu ska strulandet vara avklarat och när vi ska fortsätta så ser jag två människor och en HUND längre fram i spårets riktning… De har alltså gått i mitt spår och kunde såklart inte kalla in sin hund som kom springande och skällande mot oss. Jag såg att det var en liten hund men inte så mycket mer så jag visste inte vad som skulle komma fram. Jag satte mig ner och höll Qvittra i selen och så kommer den andra – en fransk bulldog! Ok, ingen fara alltså… Den hade dessutom sele på sig så jag  högg tag i den innan den kom fram till Qvittra och höll kvar tills ägarna kom. Jag blev rätt förvånad att Qvittra verkade ganska förbannad, inga lekinviter eller annat larv utan skällde argt och stod kvar bredvid mig.

Vidare i spåret en bit till nästa apport och sen virrade hon bort sig helt. Det är ett vanligt svampplockarställe det där och jag gissar att de jag träffde inte var de enda som gått där… Jag försökte att gå framåt i spårets riktning men hon hade fått för dåligt fäste sen senaste apporten + hunden som störde så hon tappade nog fokus på ”rätt” spår. Så det var lika bra att sela av och lägga ner hela alltihopat… :( Trist, men ibland blir det ju så. Det går bättre nästa gång!

One Response to “Spår och uppletande”

  1. Fattar inte att de måste hålla på och gå i skogen, svamp är ju inte ens gott!

Leave a Reply




Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu