Sök-kurs igen

mars 17, 2011

I söndags var det sök-kurs igen. Vi började inne i klubbstugan med teori om vidareutveckling för varje  hund och figurantarbete. Det är svårare än man kan tro att vara en bra figge till alla hundar i gruppen. Alla så olika och leken måste anpassas så hunden får julafton på varje träff.

Nu ska vi prova att gå vidare i träningen genom att lära hunden att den ska komma in till stigen för ett nytt skick. Så när hund och förare är på väg in till stigen igen från skicket innan så mötte en person upp ca 10 m ut från stigen och höll hunden i halsbandet. Föraren går in till stigen och kollar var nästa skick ska ske – vänder sig mot  hunden och kallar in. Där får man ta till alla trix man kan för att hunden INTE ska springa förbi och ut i skogen. Det gick jättebra för alla att fint få in sina hundar med en godisbit – utom för mig… Första gången drog Qvittra rakt förbi och skulle vidare. Men jag lyckades stoppa henne och göra ett ordentligt skick.

Godis funkar inte på henne i dessa lägen, då är hon alldeles för taggad för att äta, om jag inte ”tvingar” henne men då får jag avleda henne jättemycket från uppgiften och det blir ju inte riktig rätt. Nästa gång provade jag att ha kamprullen istället. Ropade -”Qvittra – BUS” och viftade med kamprullen. DÅ gick det! Hon remmade in till mig och hängde sig fast i rullen. Då kunde jag ta henne i halsbandet, säga loss och rikta henne rätt. Då kom retningen och så bar det iväg!

Det var jättekul när jag började få kläm på det hela. Transporterna in till stigen blev oxå mycket bättre. Hon gick lös men hängde i kamprullen hela vägen in. När jag inte orkade släpa henne så sa jag ”loss” och kommenderade ”här”. Det funkade helt ok faktiskt!

Vi körde 2 omgångar och hundarna jobbade jättebra trots djup snö och kallt duggregn. Det gäller även figgarna! Alla är engagerade i varandras hundar och vill verkligen att det ska bli bra för alla. Det känns jättebra och det är kul att träna tillsammans!

Nästa sök-kurs är på söndag, tyvärr är det avslutning då men vi kommer förhoppningsvis träna vidare tillsammans.

One Response to “Sök-kurs igen”

  1. Känner igen det där med godis. Quris älskar godis är vansinnigt matglad, men i arbete är det bara kamp som hjälper för att bryta.

Leave a Reply




Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu