Oslagbart kul helg!!

april 3, 2011

Lördag:

Träffade Ullis W på klubben kl. 10 för att lägga årets första spår åt Qvittra och ett upptag till Orka. Vi la spåren, åkte tillbaka till klubben och gick en promenad. Qvittra & Orka funkar så jäkla bra ihop och de har rätt kul när de dundrar genom skogen. Men Qvittra behöver alltid ”dagens smisk” tycker Orka så nu var det dags. Ner med lill-mallen på rygg och göra sitt bästa för att slita huvuvdet av henne – fast bara på skoj… Det ser rätt grymt ut när Orka tar tag om halsen på min högst oskyldiga lilla plutt och börjar skaka henne som en liten råtta.  Det låter värre än vad det är men det ser onekligen ganska grymt ut. Fast om man vet vad Orka får utstå från Qvittra så anser jag det är hennes fulla rätt att tala om var skåpet ska stå!

Dax för lydnadsträning. Ullis tyckte vi skulle gå igenom helheten för Lyd.I och appellen. Så för första gången körde vi igenom alla moment. Jättebra facit för att veta hur vi ligger till. Inte klara på långa vägar men som Ullis sa -”det är dags att kliva ur baby-skorna”. Ok, nu börjar det bli på riktigt. Jag fick massor med tips för att kunna ta alla moment ett steg vidare. Jättekul! Vi ska börja med tramp-target igen och använda i hoppet, ställandet och läggandet. Vi körde linförighet och löste problemet med att hon luftar. Hade skitdåligt tempo på inkallningen och fick tipset att använda extern belöning istället för att hon får springa emot mig när jag håller ut en leksak. Funkar riktigt bra! Har fått flera övningar till framförgåendet och även till framåtsändanet.

Vidare till spåren:

Bra upptag med direktpåsläpp. Hon markerade alla viltspår men tog sig tillbaka till spåret och gick bort sig i några vinklar. Hon plockade en naturpinne men inga vanliga apporter. Hon vill inte lämna dem till mig… Hon markerar dem genom att stanna och ”dutta” på dem. Fick tips att belöna pinnen med kamp. Jag har svårt att uppskatta hur långt spåret var för det ringlade en del men det tog nog ialla fall en 20 min att ta sig runt. Det var bra för mig att bara få hänga med utan att veta alls hur spåret gick, jag har nog hjälpt henne för mycket ibland.

Efter det träffade jag Monica och Ullis J på klubben och vi åkte och rekade spårskog till spårkursen. Då passade vi på att lägga ett spår till… Ca 100 m rakt med apporter ca var 20:e meter för att träna på att markera apporter. 1:a apporten fick hon belöning för bara när nog nosade på den och sen lekte vi med pinnen. 2:a apporten markerade hon tydligare men ungefär på samma sätt och vi kampade med pinnen. 3:e apporten plockade hon upp och kom och lämnade!! Tok-kampade så klart och strimlade spårpinnen. Sen plockade hon resten av apporterna! Världens bästa lilla mallenutt!! Fattar blixtsnabbt :)

Söndag:

Sökträning kl. 10. Vi fick startnr 3 för Qvittra ska ha lite vallat för hon spårar gärna som problemlösning. 1:a skicket var i ganska öppen skog med kraftig motvind - rakt ut och träff! 2:a skicket var rakt ut och sen ganska brant sluttning. Figgen låg bakom en stor sten ca 40 m ut – Qvittra drar ut ca 60-70 m och alltså förbi figgen – svänger och drar vidare i rutan – in till stigen och ut på andra sidan (det här såg vi inte på stigen för hon var för långt fram) tillbaka genom första rutan till första figgen – träff! Hon hade uppenbarligen en tydlig minnesbild och fick vind från ”fel sida” och jobbade sig tillbaka. Det blev ju inte helt rätt men ganska bra jobbat för att få tag i sin boll… (Det här var jag tvungen att fråga experten om, som tur var så var Janne Nyberg på klubben och drog en slutsats om detta.) Sen gick det som planerat. Hitta – leka blev det och ganska behagliga transporter in till stigen. Hon har fattat att hon ska ut på andra sidan stigen så jag behöver inte hålla henne i halsbandet och rikta henne.

Efter söket var det fika och utvärdering. Sen körde vi uppletande! Jag la ut 5 saker på linje som jag kastade in så hon kunde gå upp i vind. Hon hämtade allihopa i ett bra tempo och hade jätteroligt!

Sen var det lydnadsträning med Jenny Morales – världens trixigaste träningskompis! Hon hjälpte mig att börja om med tramp-target. Jag hade ingen target så jag fick låna Jennys – en bilmatta! Lagom stor att hitta i geggan :)  Det tog en stund för Qvittra att minnas övningarna från barndomen – hon är så van vid att hon alltid ska hämta prylar så hon plocka upp den där bilmattan säkert 20 gånger utan att trampa på den. Hon var fullkomligt bedårande när hon så glatt hämtade hela bilmattan och kom och satte sig framför mig med mattan hängande i mungipan i väntan på belöning… Gullis…

Men tro´t eller ej – till slut ramlade kronan ner och hon fattade att det var tassarna som skulle på – inte slakta bilmattan… Ja, hon är världsbäst! Sen tränade vi hoppteknik. Dvs att hunden ska skjuta ifrån med bakdelen – inte använda frambenen som avstamp. Provade på agilityhindren och ställde upp 5 hinder med ca 1 meters mellanrum och bara 30 cm höga så hon hann slå ner en gång mellan hindren men inte ta ett extra steg. Typ som cavaletti för hästar. Hon fattade direkt att hon skulle över – för kamprullen låg på andra sidan – och tog två hinder på samma gång! Jenny fixade och trixade lite och så hoppade Qvittra över alla hinder precis som det var tänkt! Världsklass!!

Hann med att träna fritt följ och halter oxå som Jenny klickade så jag kunde belöna exakt rätt. Tragglade en massa ingångsövningar som gick bra ungefär varannan gång, men hon började bli ganska trött i mössan vid det här laget så jag tycker hon var duktig. Nu använder jag inte  godis så mycket, köra bara med leksak. Godis är inte direkt nån belöning för henne utan mer en påtvingad matning. Får inte alls den där -”men ge mig då!”-känslan med godis. Däremot när vi använder kamprullen…

Var på klubben i 9 timmar idag… Nu är vi trötta båda två :)

Tack alla världsabästa träningskompisar!!

Leave a Reply




Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu