Kennelläger

september 18, 2011

I helgen har vi varit på kennelläger, men inte med Foggens den här gången utan med Ullhedens.  Det var från fredag till söndag och vi höll till på Domarudden i Åkersberga. Det var kul att få se flera Ullhedens-mallar och några av Pheijas valpar som såklart var jättegulliga och trevliga.

Vi körde igång direkt på fredag em och delade upp oss mellan spår och sök. Jag valde spår eftersom vi förhoppningsvis snart kommer med på en appellspårtävling. Vi hade en instruktör som är polishundförare och därmed har många annorlunda tips och trix för spåret och tänker utanför SBK-boxen. Kul!

Vi började med små upptagsrutor med godis i för att sen göra korta utgångar med ett kul slut. Qvittra hajjade galoppen och utförde övningen galant. Det här är ett väldigt bra sätt att börja spårträningen på och även backa tillbaka i träningen för att få ner nosen direkt och öka intresset.

Sen provade vi att lägga ett kort spår på gräsmatta – parallellt med varandra. Så vi la 5 spår med ca 5 meters mellanrum och startade exakt samtidigt. Det var skitkul! Qvittra har aldrig gått ett konkurrensspår förut och det var intressant att se vad hon gjorde. Det såg inte ut som om hon såg de andra men såklart att hon noterade att det var flera hundar som spårade bredvid. Hon spårade i kärnan hela vägen ialla fall – ovanligt för att vara Qvittra och hon norpade åt sig slutet illa kvick!

Annelie och jag gjorde sen ett uppletande och la lite nya prylar i rutan – bl. a en bilnyckel! Nåt sånt har vi aldrig använd förut. Både Pheija och Qvittra tvärnitade när de fick vittring och jobbade järnet för att hitta den där lilla prylen. Gud, så impade vi blev :)

Vi körde även ett lydnadspass där alla fick välja ett moment som man har mest problem med. Jag valde ingångar/avlsut. Qvittra sätter sig gärna som kl. 7 eller 8 istället för kl. 6 (det var väl en bra beskrivning?) och jag få hela tiden rätta in henne. Det är resultatet av för dålig inlärning från början och får vi dras med det där… Men såklart att jag är en stor bov i dramat – jag vrider på huvudet när hon ska komma in och sätta sig och därför är ju hon van vid att jag ska se ut på ett visst sätt – så när jag rätar på huvudet så är det ju solklart att hon hamnar snett! Så jag fick mycket hjälp med att rätta till det där och det ska vi jobba på!

Sen var det dags för skyddsträning. Valparna och vi som aldrig provat skydd fick möjlighet att göra ”bebis-övningar”, dvs att kampa med ett ”trassel” i snöre med en figurant. Qvittra tyckte det var buskul och hade gärna fortsatt hela dagen med det. Men eftersom vi inte tränar skydd så är det inget jag kommer att fortsätta med. Jag vet ju att hon gillar att kampa.

Guldkanten på hela helgen var när Annelie och jag la spår åt Pheija och Qvittra. Jag la ett högre-spår åt Pheija i förjävlig terräng, med svampplockare, joggare och fågelskådare i – och Pheija bara spårar! Så grymt bra och häftigt att se!! Vi var helt lyriska :)

Qvittras spår gick oxå fantastiskt bra! Det var ca 500 m, många snitslar och 3 apporter + kul slut. Hon var jättetaggad att få komma iväg och först så var det lite vims i ca 30 m men när hon blåst ur sig det värsta så gick det som på räls!! Helt underbart :) Hon noterade men struntade i första apporten – spåret var hetare, men tog vinklar och snirkel helt perfekt. Vid den andra apporten så höll jag emot mer så hon stannade och plockade upp den och vi lekte massor med den lilla stackars pinnen – den är nu nästan helt uppflisad. Snyggt påsläpp och lika bra spårarbete till nästa apport som hon markerade och plockade upp direkt – det är kul att leka med dem ialla fall :) Belönade lika bra för den pinnen och vidare mot slutet – det gick galant! Jag är överlycklig och förhoppningsvis så har vi kommit över puckeln som kändes som ett berg – hon kan ju spåra!

Sista övningen var att få prova på hur ett preparatsök går till. Inlärningen är densamma oavsett vad hunden ska lära sig hitta. Vi fick träna på små bitar av brandslang och tomma hylsor. Lilla Q snosade järnet och hittade prylarna – klick + boll. Kul övning. Det ska jag ta med mig och träna mer på inför uppletandet.

Nu är vi trötta, nöjda och sugna på mer träning! Men först ska vi sova lite :)

Här är en länk till den blivande polishunden, vars matte var vår instruktör i helgen.

http://www.crimenews.se/phaspen/

Leave a Reply




Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu