Sök-kurs

oktober 17, 2011

Den efterlängtade sök-kursen har kört igång och det var full rulle hela helgen. Instruktör är Janne Nyberg. Vi började i fredags med teori och upplägg för kursen. Det var väldigt givande, jag fick massor att tänka på och många bra tips.

Janne Nyberg

Samling kl. 8 på lördag morgon. Då fick vi lägga upp passet som om vi tränade själva så att Janne kunde bilda sig en uppfattning om hund, förare och hur långt vi hade kommit. Men först så fick alla förare berätta om sin hund och hur belöning och lek skulle ske. Vi ”provlekte” med alla jag trodde att Qvittra skulle satsa järnet eftersom det var ett tag sen hon fick leka ordentligt. Men hon var ganska loj och satsade inte järnet direkt fast hon hade absolut kul – men inte buskul.

Vi har ju haft sökpaus i nästan två månader eftersom jag lagt krut på spårträningen istället och har verkligen längtat efter att få köra sök så både jag och Qvittra har fått röra på oss ordentligt. Vi hade ungefär 6 skick på oss och jag valde att lägga upp det med pop-up på de två första skicken, ingen retning på skick nr 3 och 4, tomt på skick 5 och en flyende figge på skick 6.

Qvittra drog ut på första figgen och hade kul, samma sak på skick nr 2, missade figgen på skick  nr 3 och jobbade inte ihjäl sig för att hitta figgen heller. Fick träff på skick nr 4 och det var ju kul. Tomslaget blev ganska lamt – ut i maklig takt och svängde sen inåt igen. Drog självklart iväg på den flyende figgen men satsade inte helhjärtat.

Är hon sjuk?? Vet inte riktigt varför hon var så lam i sökskogen utan kan bara gissa. Vet inte om det har påverkat att hon just har löpt, att det inte har varit tok-lek hos figge under tidigare träningar, glömt bort lite eftersom vi bara spårat sista tiden. Jag har ingen aning… Men transporterna i skogen var jättefina och hon var väldigt lyhörd mot mig ialla fall.

Dagens pass nr två så bestämde Janne upplägget. Då fick Qvittra pop-upper och sen tokleka med kamp ute hos figgen. Då blev det mera fart :) Kände igen henne lite mera än första passet. Men det saknades ändå det där sista satsningen.

Söndagen var ungefär samma upplägg på första passet. Pop-upper på de två första skicken, ingen retning på skick nr 3 och två tomskick med retning på andra sidan stigen när hon kom tillbaka. Hon jobbade på bra och hittade figgarna och fick lajja järnet. Det tar på krafterna så tempot gick ner en aning mot de sista skicken.

Sista passet så gjorde vi vindövningar. Det låg 4 figgar på olika djup och Qvittra plockade allihopa. Den övningen gillade hon och uppskattade belöningarna hos figgen.

Nu är det kurs-paus och nästa helg ska vi som går kursen träna tillsammans. Det ska bli kul!!

Leave a Reply




Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu