Inlärning av nya moment

oktober 31, 2011

Nu har vi (äntligen!) börjat med några nya moment. Jag ska verkligen försöka att komma ihåg och lära mig av mina tidigare misstag när jag pysslat med nya saker så jag försöker att ta det långsamt och ”tänka-planera-träna”. Jag har köpt Svartbergs träningsplan för klass II-Elit så nu när jag har boken så borde det väl gå som en dans?

Krypet: har börjat med nostarget på en pinne. Jag klickar varje gång hon duttar med nosen på pinnen. Från början skulle hon bara äta pinnen så det tog en liten stund att få fram mitt budskap – nosen, inte tugga… Men loppan fattar snabbt och snart så kunde hon även dutta på pinnen. Sen blev det lite svårt igen när hon helt plötsligt skulle ligga ner och dutta… Jag tycker verkligen att klicken är grymt bra vid inlärning av detaljer – jag har faktiskt lyckats att lära henne att krypa några steg och dutta på pinnen! Nu står jag bredvid henne när hon ligger ner i pos. och så kan jag ta några myrsteg och flytta pinnen framåt – åsså kryper hon och duttar!! Halleluja… :) En bonus är att hon blir skitglad när jag plockar fram pinnen och klickern – hon tycker att det är kul!!

Rutan: Jag har aldrig lärt in rutan på någon hund förut så nu är det verkligen att testa sig fram. Men jag började med target i rutan och det fattade hon. Provade att plocka bort targeten – då ställde hon sig vid en kon. Jag provade att vänta ut henne – då apporterade hon konen… Hon är rolig! Nu har jag läst lite mer i boken ”Med sikte på 10:an” (gratis reklam) och där står det att man faktiskt ska göra precis så, köra 2-3 rep. med target, sen ta bort den1-2 rep. Sen target igen. Så jag gjorde faktiskt rätt! Nu börjar hon att förstå vad ”Rutan” är, hon tittar efter den och kan springa dit på ganska långt avstånd. Sen kanske hon inte placerar sig helt rätt (än) men det verkar som att hon fattar vad det handlar om. Vi tragglar vidare!

Apportering: Med facit i hand så har jag verkligen gjort helt fel här. Jag lärde henne att hämta och lämna en apport – och det gör hon i blixtens hastighet. Men jag missade visst att lära henne ett korrekt gripande, hur hon ska göra vid ingången och att man inte får äta apporten… Så nu när jag har försökt att korrigera tugget mitt i övningen så har jag istället gjort henne osäker och frustrerad så tugget är ännu värre och så kan hon även pipa, gnälla och skälla. Men hon släpper inte apporten under tiden… Så vi börjar om från början… Nu tränar vi bara inomhus och faktiskt med metallen. Den är inte lika tuggvänlig men hon tycker inte att den är obehaglig heller. Hon hämtar den gärna. Nu ska hon bara lära sig att gripa apporten och hålla den utan att tugga. Klickern är väldigt hjälpsam även här. Det går bättre och bättre! Mindre ljud, tugg och frustration. Här gäller det att gå långsamt framåt.

Platsliggning med huvudet ner: Har inte börjat träna på det än, men tror att det kommer gå ganska smärtfritt, om man får kaxa till sig lite. Hon lägger ofta självmant ner huvudet men jag har aldrig förstärkt det förut. Ska börja göra det nu och döpa om momentet.

Fjärren: Det går sakta framåt. Sitt och ligg funkar ganska bra. Det är klart svårare från ligg till sitt än tvärtom. Däremot så är det helt omöjligt att ställa sig upp från varken sitt eller ligg. Tur att det inte är dax för det än :)

Leave a Reply




Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu