Tävling Lägre sök 17 maj

maj 18, 2012

Igår deltog vi på vår allra första lägre sök tävling på Roslagens BK!

Det var 4 hundar i lägre sök vi samlade kl. 16. Jag fick startnr 3. Vi åkte bort till banan och fick vänta först på att högre klassen skulle bli klara. Jag hade gott om tid att värma upp och göra som jag brukar. Det kändes bra. När vi gick upp till stället där vi skulle vänta så var Qvittra taggad och ville dra in i skogen, hon både hörde och kände att det var folk i skogen. Bra!

Så var det dax! När vi kom mot starten så såg jag hur mycket folk det var som skulle gå med på stigen. En hel skock med domare, domaraspiranter, Annelie och Annika (som följt med mig) och ytterligare nån som stannat kvar från f.g hund. Puh… Men ok, bara att köra!

Qvittra vindande åt vänster så vi startade åt det hållet. Hon gick lite utanför banan men fick med sig vänster hörn bra. Nästa skick var åt höger och där var det svårt att hitta ett bra ställe att skicka på så jag gick några steg framåt.  På det skicket gick Q lite snett framåt i banan så hon kom inte ut i höger hörn. Ok, det tar vi på nästa, tänkte jag. Men så kom jag lite för långt fram i banan och kunde inte rikta henne snett bakåt så hon gick snett framåt istället. Kommer in med rullen och så var det påvis. Där låg det en figge! Påviset gick alldeles utmärkt. Där tappade jag orienteringen och accepterade att vi hade missat höger hörn. Figgen som vi tog låg på 80 meter, men det fattade jag inte förräns efteråt. Det var snårigt och svårt att hitta bra löpor att skicka i. På vänster sida så gick Qvittra hela tiden lite bakåt och på höger så gick hon för mycket framåt.

Efter 50 m så började det blir lite mer strul på stigen. Qvittra tar en hel del egna beslut och anser att hon kan bestämma själv var nästa skick ska bli. Så där nånstans började jag bli frustrerad och hörde hur tjatig jag lät: ”häääär, kom, Qvittra, häääär….” Dessutom så stog vi uppställda åt varsitt håll vid ett tillfälle. Då hade jag tydligen skrattat till lite hysteriskt och försökt att få med henne runt, men hon var så bestämd att hon ville gå åt höger så jag gav mig och skickade dit.

Summan blev en figge och en jäkla massa tomslag. Jag vet ju att vi missade höger hörn och såklart så låg en figge där. Sista figgen låg i låda på vänster sida på 100-m strecket. På den sidan slog hon bakåt en del så jag antar att hon inte kom ner i det hörnet alls. Eftersom jag blev aningens frustrerad, och säkert irriterad, så påverkade det henne en del och hon blev osäker. Så vi måste träna mycket på ordning och reda på stigen. Att hon helst ska gå där jag hade tänkt osv.

Av fyra hundar så var vi tre som endast tog en figge -  och samma figge dessutom. En hund hittade två figgar. Så ingen från lägre klass gick vidare. En hund i högre klass (av 5) gick vidare till lydnaden.

Men jag är nöjd! Faktiskt så är jag det! Jag lärde mig massor och dessutom så tyckte jag att banan var skitsvår! Men enligt alla andra som har tävlat mycket så var det här en typisk lägre-bana. Vilket betyder att vi måste träna på banor liknade denna. Vi har nog var lite lata på det :)

Värt att notera att hon gick ca 10 tomslag som hon aldrig har gjort förut och ändå fortsätte att gå ut utan att gå ner sig. Duktig flicka!! Nu ska vi träna på det som inte var så bra och så ska vi göra ett nytt försök!

Leave a Reply




Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu