Sök- och spårträning

juni 3, 2012

Hade sökträning igår med flera nya figgar. Det är bra att öva på har jag hört. Vi har kört två sökpass med bara pop-upp:er och julafton hos figgen så igår tyckte jag att vi skulle göra lite sökarbete oxå. Det som strular lite är att hon inte alltid går rakt ut i första skicken och då får vi inte med hörnen ordentligt, så nu låg det figge i båda hörnen. Första var markering och andra var en hitta. Det gick bra. Sen gick hon fyra tomslag och fick en hare på djupet. Lite tomt igen och en markering och en hitta till. Sen var vi nöjda.

Hon gör ett väldigt bra sökarbete och är ute och rotar länge. Men vi har två ”utmaningar”  – det ena är att hon går dit hon tittar – dvs det kan vara snett utåt och jag hade tänkt mig nåt annat. Det är inte helt lätt att rikta om henne. Det andra är att hon har redan bestämt sig för var nästa skick ska bli när hon är på väg in till stigen – jag är mest ”nice to have” (jag har ju trots allt skjutsat henne till en sökbana) och kan ge vatten mm. Helst så vill hon bara dra förbi och fortsätta. Kul med bra gå-vilja men det blir inte så snyggt på stigen – och vi missar oavsökt mark.

Provade att ha bollen på stigen (godis funkar inte så bra) och då gick det bättra att få stopp på henne – men det är ändå ostädat och lite ostrukturerat tycker jag.

Nog om det. Vidare till spåret.

Idag fick vi ett lägre spår utlagt av Annelie. Snitslar vid varje apport. Det blev ca 2,5-3 timmars liggtid. Idag var det svårt. Hon gick mycket zick-zack och kom av spåret flera gånger. Hon hittade det visserligen igen men det betyder ju att det var alldeles för lätt att åka av. Hon hittade 5 pinnar, men efter sista pinnen så kom hon inte riktigt på spåret igen utan ful-spårade nåt annat. Efteråt så fick jag veta att Annelie sett rådjur gå där så det var förmodligen det hon fick nys på.

Ibland går det riktigt bra att spåra och ibland går det så här… Har fått tips om några bra spårövningar som vi kan göra så det ska vi prova.

Leave a Reply




Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu