Tävling Lägre spår

september 17, 2012

I lördags deltog vi en liten stund i en lägre spår tävling. Vi startade med spåret och Qvittra gjorde ett supersnyggt spårupptag och drog iväg på räls precis som det ska se ut. Området vi spårade i kanske inte är optimalt för spårtävlingar med tanke på att det är vandringsleder och friluftspår där. Dvs MÅNGA spår att välja på!

Qvittra hittade två apporter som hon markerade jättebra och fortsatte att spåra kanonbra – fast hon bytte bara spår… Så vi spårade totalt 1,48 km och hade bara två pinnar… Jag misstänkte var första spårbytet hände, men så vågade jag liksom inte bryta henne.  Så kan det gå!

Lite trött och lessen blev jag såklart, och tveksam till om spår verkligen är nåt för oss. Hur 17 ska jag träna så hon inte byter spår?? Så jag skickade ett sms till coachen (Janne Nyberg) och frågade om han hade tid att träffas. Bäst att ta tag i problemet när det är färskt. Så jag åkte till klubben och träffade Janne. Berättade om dagens upplevelse och frågade om jag ska sälja henne på Blocket…  (nääää… det skulle aldrig hända :) )

På Jannes inrådan sprang jag ut ett nytt spår, ca 350 m med 3 pinnar + slut, liggtiden blev ca 1,5 timme. Janne följde med i spåret och testade lite olika saker för att provocera fram ett felbeteende – men icke! Qvittra spårade galant och fullkomligt sket i den där människan som drog i linan, gick bredvid henne, ställde sig ivägen mitt i spåret osv… Plockade apporterna perfekt och spårade utan problem! Skillnaden som jag gjorde var att hon fick kort lina, 3-5 m, och när hon var rätt i spåret så var linan spänd – gick hon ur det minsta så blev linan slak samt att hon inte fick möjlighet att komma bort från spåret mer än nån meter – då gick hon tillbaka direkt och fortsatte spåra. Aha…!! Hon kan alltså inte få för mycket ”ansvar” i spåret, hon fixar inte att spåra med för lång lina än. Vi ska prova att ha långa liggtider, minst 4-5 timmar, spåra med kort lina och vara noga med att linan alltid är spänd när hon spårar så ska vi se hur det går.

Tack Janne för tips och råd!!

Leave a Reply




Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu