Sökträning och framåtsändande (i all evighet och för alltid…)

december 11, 2012

Nu är sök-kursen slut för den här gången. Qvittra har fått tänja på gränserna lite och provat att gå många tomslag och längre pass än vad vi gjort hittills. Jag har tränat på att ”sköta stigen” och det är ju skitsvårt! Jag missar ju massor vad som händer – var kom hon ut från sista skicket, hur länge är hon ute på tomslag, hur tar jag emot henne på stigen, hur gör jag när jag skickar osv… Puh… Det är inte lätt att hålla ordning på allt! Men träning ger färdighet och vi kör på!

Annelie och jag träffades och hade planerat några markeringsövningar med lösrulle för Qvittra. Hon har inte markerat sen hon började med avstångsmarkering som var nån gång i september. Vi har kört utan att ha fasta rullen på och bara hitta-övningar eller tomslag. De sista träningspassen så har hon haft rullen på sig men vi har fortsatt enbart hitta-övningar. Så nu skulle vi återgå till att träna med lösrulle. Det är NU som det visar sig hur väl ”föraren” (vet inte om jag får säga det om mig själv i det här sammanhanget) har planerat övningen. Annelie försvinner ner i en låda, Qvittra ser att hon försvinner och så petar Annelie ut rullen så den ska gå lätt att ta – vad gör jag – jo, jag hänger på henne den fasta rullen och sen skickar mot lådan – vad gör Qvittra – jo, hon tar såklart sin fasta rulle… Tårta…!! Dessutom så hade jag hissat upp rullen så högt det gick – men hon lyckades ta den ändå, men jag fick inte ur den! Så där stog vi: Qvittra var vrålsugen på att få springa och busa och jag försöker mecka ur rullen ur munnen. När hunden pep till så gav jag upp och lyckades lirka av henne halsbandet istället. Det mesta gick fel i den här övningen men jag lärde mig nåt ialla fall, jag hoppas inte att hunden gjorde det. Ska tänka lite mer till nästa gång.

Syftet med det hela är att Qvittra alltid ska gå ända in till figgen/lådan och verkligen kolla av att det är en figge där och inte markera på vittring. Så vi skulle backa tillbaka i träningen med lösrullar för att undvika att hon är för snabb att markera.

Sen har vi såklart harvat på med framåtsändandet. Vi har examination den 29 december så nu börjar det dra ihop sig! Jag tycker att Qvittra gör delmomenten bra och helheten är inte heller så pjåkig emellanåt. Jag måste få lägst betyg 7 för att bli godkänd på utbildningen och det är ganska stressande. Fick ett väldigt bra tips: att träna på promenaden! Varför har jag inte tänkt på det själv…? Så nu går vi till ett ställe där det är en lååååång raksträcka och varvar olika delmoment och även kör ihop hela alltihopat! Jag är förvånad över hur bra det har gått är vi kört på alla ställen förutom på appellplanen på klubben. Där går det sämst. Det kan man ju klura på varför det är så…

Leave a Reply




Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu