2012 mot sitt slut

december 28, 2012

Vilket år!

Det började med en kastrering i januari. Allt gick bra men jag var verkligen inte beredd på hur bedrövligt Qvittra skulle må de första dagarna. I tre dagar så var det sjukstuga hemma. Qvittra ville varken äta eller dricka så jag fick spruta in vatten en gång i timmen och skulle få i henne minst en liter per dag. Till slut så började hon äta och dricka själv och jag kunde slappna av. Efter fem dagar gick det som på räls! Allt läkte fint och nu är jag glad att det är över och att vi gjorde det ändå. Jag var hemma i 11 dagar och pysslade om min lilla mallinutt :)

Sen fortsatte sök- spår och lydnadsträning. Sök varje lördag, försökte få ut några spår i veckan och lydnadsträning i princip varje dag. Kul! Qvittra är en jättekul hund att träna med och det blir så bra – mestadels… När det inte blir bra så får jag ta på mig skulden… Hon gör precis det jag lär henne och är ett bra kvitto hur mycket jag själv utvecklas och lär mig under resans gång.

I maj startade vi lägre sök för första gången på Roslagens BK. Det var en kvällstävling och vi samlades kl. 16 för lottning. Vi fick köra sök kl. 18, lång väntan… Qvittra hittade bara en figge så det blev en kort tävling men väldigt lärorikt! Hon gjorde sitt bästa trots en väldigt nervös matte på stigen tillsammans med ca 10-15 andra personer, det var nämligen domarutbildning och publik som följt med på stigen. Värst (och roligast) var när Qvittra och jag stog uppställda åt varsitt håll på stigen och jag kunde bara inte få henne att byta sida – hon skulle ut på höger och jag ville skicka åt vänster. Det var bara för mig att vända och skicka dit hon ville…

I juni trampade Qvittra i en trasig glasflaska på en golfbana(!) och skar av en sena, en artär och ca 20 mindre blodkärl i bakbenet. Det blev akut operation och veterinären lyckades sy ihop senan men tog bort artären. Det blev tratt i två veckor och jag fick på nåder ha med Qvittra på jobbet under en vecka. Tränings- och tävlingsuppehåll i tre månader! Jag är såklart glad att det gick så bra med Qvittra men det kändes jättesorgligt att vi inte kunde tävla när vi laddat så in i bomben för det! Men vi satte igång med träningen lite tidigare, Qvittra var mer än lycklig för det (och jag förstås, då sov hon ju ibland t o m…).

I augusti var det bruks-SM i Axevalla. Vi var 4 st som hyrt ett litet hus tillsammans (jag, Annelie, Ullis J & Carina). Vi kom sent på torsdagskväll och letade efter huset som låg på en liten skogsväg och det var beckmörkt. Vi kunde bara inte hitta det! Letade i nästan två timmar och till slut så gav vi upp. Kl. 1 på natten började jag leta vandrarhem i närheten och samtal nr 3 gav träff! De hade rum och tillät hund. Puh… Dagen efter så hittade vi huset, det underlättar med dagsljus… Vi hade det jättebra och det var ett kul SM att titta på. Två klubbkamrater deltog och Janne N knep bronset! Kul!!

I september startade vi lydnadsklass II på Knvista BK och fick ett första pris!! Herregud, på första försöket!! Blev otroligt stolt! Några veckor senare så provade vi att starta lägre spår på Väsby BK. Qvittra gjorde ett jättefint spårupptag som var klockrent, plockade två apporter utan problem och jag började få hopp om att vi faktiskt kanske kommer klara det – men så drog hon med mig på en annan resa än spårläggarens… Kors och tvärs i skogen som blev 1,6 km virrvarr på 18 minuter. Vi var väldigt av spåret kan man säga…

Veckan efter gjorde vi kaxigt nog ett nytt försök med endast tre träningsspår under veckan med helt ny teknik. Denna gång på Österåkers BK och spåren gick i Vaxholm. Qvittra gör ett lika fint spårupptag (10-10) och håller nosen i backen och plockar en del apporter, bara 4 + slut blev det men det räckte! Trots att vi nollade platsliggningen så blev vi uppflyttade! Vilken glädje!!

Tanken var att starta lägre sök i november men pga strul med platsliggningen och att hon helt plötsligt börjat avståndsmarkera figgarna så valde jag att inte tävla. Vi uppnådde två av tre tävlingsmål under 2012 och det är jag väldigt nöjd med!

I oktober gick vi lydnadskurs för Anders Kjernholm. Han kom till DTBK och vi var 7 st glada kursdeltagare som var ute i ur och skur för att utbilda oss. Vi fick hjälp med att få bort startskallet vid apporteringen och lyckades fixa till krypet lite bättre. Några tankar om saktagåendet i framåtsändandet fick vi också med oss, det ska vi träna på!

Mot årets slut, i november-december, så gick vi sök-kurs för Janne Nyberg. Det blev ris och ros för både mig och Qvittra. Jag behöver bli bättre på att sköta stigen och vara tydlig mot min hund, och Qvittra kan behöva lite mer figurantintresse. Tror ialla fall att vi är redo för lägre sök om hon fortsätter att jobba som hon gjort under årets träningar och kurs. Jag hoppas problemet med avståndsmarkering nu är ett minne blott och att vi ska få ordning på platsliggningen så ska det nog gå bra även under 2013!

Jag började SKB-instruktörsutbildning i augusti och har examination 29 dec (imorgon) och ska visa upp mitt projekt, momentet framåtsändande, där jag måste få lägst betyg 7 av examinatorerna för att bli godkänd. Vi har tränat mycket men det är ett stort och svårt moment där många små problem kan smyga sig in. Snön underlättar inte heller och det kommer förmodligen vara blank-is som underlag. Ja, ja… Vi har gjort vad vi kunnat fram till nu och håller tummen för att vi lyckas!

Det var en kort sammanfattning av året, vi har haft massor med skoj och jag ser fram emot 2013 och dess utmaningar!

Leave a Reply




Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu