Tävlat Högre spår 8-sep-2013

september 9, 2013

Så var det dags för ett nytt försök. Denna gång på Östhammars BK. Vi gjorde en road-trip av det och Carina & Hedda följde med. Vi åkte redan på lördagen och hade bokat rum på Gimo Vandrarhem. Vi kom dit och upptäckte att vi hade hela stället för oss själva :) Hundarna röjde i hela huset och fick ligga i soffan med oss. Carina hade tänkt till och packat med ostar, kex, Smirnoff Ice, öl och godis. Det blev ju värsta lyxkvällen!! Jag är jätteglad att Carina & Hedda följde med, vi hade det verkligen trevligt och bra!

Kvällsmys :)

Kvällsmys :)

Det var samling kl. 8 i ett vägskäl som vi hade kollat in kvällen före, eftersom jag är lite av ett kontrollfreak så gillar jag att veta var jag ska. Där lottade vi och jag drog startnr 1. Det var ytterligare två DTBK:are med (Pia och Camilla) så vår klubb dominerade :)

Nåväl, iväg till spåren!

Jag fick möjlighet att titta på min upptagsruta innan det var dags för oss, och upptäcker att rutan är på snedden. Dessutom är vår påsläppspunkt i mitten av en körstig (uppvuxen traktorstig) och jag vet att Qvittra har svårt med stigar… Bara att dra ett djupt andetag… När vi ställer upp oss på punkten så står Qvittra snett åt vänster, jag försöker att rikta om henne så hon är riktad framåt, men det är lönlöst, hon ställer sig på samma sätt. Jag säger ”spår” och hon vinklar 90 grader vänster… Prutt!

Sen rasslar hon runt i rutan och till slut så är jag nästan ur rutan i bak-kant, då är jag ju helt säker på att hon inte fått nåt spår. Vänder om henne igen och vips så har hon spåret! Bakspår… Ok, vi vänder igen och hon rasslar iväg åt höger. Jag tycker att hon fick ganska dåligt fäste för hon vinglar i spåret men ganska snart kommer det en pinne, sen en pinne till och sen en… snitsel! Spårläggaren har tappat den. Stilpoäng för Qvittra som apporterar den precis som en spårapport. 20 m efter snitseln kommer nästa pinne. Sen kommer det en körstig igen, jag är ganska säker på att spårläggaren har korsat den men Qvittra viker höger och följer körstigen… Efter en liten stund ser jag vägen som vi parkerat på… Känns inte så bra. Ok, jag tittar på klockan och tänker att vi kan hitta spåret igen och kanske komma runt. Så vi vänder igen och jag låter Qvittra leta spår hej vilt och utan nån som helst aning om var vi kom ifrån. Så vi knatar på i en riktigt som jag gissar att spåret kanske går… Qvittra jobbar på och vips så kommer det en pinne!! Jag har ingen aning om hur vi träffat på den, framåt eller bakåt i spåret men släpper på Qvittra igen och sen spårar hon som en riktigt bra! Vill inte missa en centimeter av spåret och det går undan! Vi hittar några pinnar till och sen kommer jublet – DEN LÅNGA PINNEN!! 6 pinnar + slut hittade vi. Förmodligen missade vi en pinne när vi var helt av.

Spårläggaren berättade att vi tagit oss runt på 20 minuter! Jag var orolig att vi skulle missa på tiden, det kändes ju som en evighet där ute i skogen. Men det visade sig att vi var lite sena i påsläppet så när jag tittade på klockan så hade det gått ca 2 minuter – inte 10 minuter! Sicken röta :) Sen fick jag veta att spåret gått diagonalt genom rutan så Qvittra var egentligen inte helt fel ute när hon vek av till vänster, det var ju därifrån spårläggaren gått. Men jag ville ju ”fösa” henne rakt ut. Inte lätt… Det var inte ens lätt att orientera sig i rutan efteråt när vi tittade på den en gång till och spårläggaren berättade exakt var hon gått. T o m hon tappade bort sig. Det var svårt, men lärorikt. Jag tabbade mig igen och måste bli bättre på att underlätta för Qvittra. Hon gör ju så gott hon kan!

Betyg på spårupptaget blev 6-7 och betyg på spåret blev 9-9.

I spåret snubblade jag och gjorde världens praktvurpa och landar på en omkullfallen stam och slår mig ordentligt på hårda, vassa grenar. Med en jäkla massa svärande och bra draghjälp så kravlar jag mig upp och rusar vidare. Kan säga att jag har ordentliga blåmärken med rediga bulor på ben och armar.  Det är farligt att spåra :)

Så var det dags för uppletandet. Jag såg föremålen innan de la ut dem och det var 3 olika typer av handskar och ett annat tygföremål, varav ett var en mjuk skinnhandske med ulligt foder – perfekt tuggis… Ialla fall så tycker jag att Qvittra gör ett jäkligt snyggt uppletande. Rakt ut längs med höger kanten, rotar runt lite där uppe och sen snabbt in med första föremålet, jag hann gå 1/4 av rutans baslinje, jag skickar rakt ut igen och hon drar hela vägen ut, vänder inåt och får nys på nåt som ligger ca 10 m ut från baslinjen, hon slår ganska länge och letar duktigt. Träff!! Snabbt in och lämnar av andra föremålet och jag skickar rakt ut igen. Då har jag hunnit till halva sträckan på baslinjen. Qvittra rotar på där ute och jag hinner gå 3/4 av baslinjen så är hon på väg in med tredje föremålet. Tuggar lite extra på den ulliga vanten när hon gör ingången… Det hela tog dryga 2 minuter.

Betyg: 9. Tugg

Betyg: 8,5. Tugg. Brist i systematik, letar ensidigt. (Jag tyckte det var skitsnygg systematik för en gångs skull, och vi hann ju inte längre, hon hade ju tagit in tre föremål…) Men ok, det är domaren som dömer och bara att acceptera.

Så lydnaden…

Fritt följ:

Betyg: 9. Avviker något i position

Betyg: 9. Kunde ligga närmare

*Jag var nöjd!*

Ink. m. ställande:

Betyg: 8. DK ställande

Betyg: 7,5. Segt stående, DK, tempoväxling

*TL kommenderade ganska sent, självklart när hunden har mest fart. Enligt regelboken ska hunden ställas när den färdats 20 m… Jag såg direkt att Qvittra inte skulle ställa sig vidare snabbt så jag drog i med ett DK på en gång*

Framåtsändande:

Betyg: 6. Långa avstånd båda hållen.

Betyg: 7. Långt avstånd.

*KATASTROF! Knappt någon tempoväxling och hon drar iväg i galopp/trav på sakta-sträckan. Jag blev akut fly förbannad och var på väg att gå av planen. Dessutom såg hunden glad ut… Det ska hon ge fan i under framåtsändandet…! *

Krypande:

Betyg: 9. Startar samtidigt med föraren.

Betyg: 9. Något hög bak.

*När ska hunden starta då…?? *

Skall:

Betyg: 10

Betyg: 10

Tungt föremål:

Betyg: 9. Någon tempoväxling.

Betyg: 7. Ljud.

*Ett startpip är bättre än startskall :) *

Hopp över hinder:

Betyg: 10

Betyg: 9. Tendens till tjuvstart.

*Ska inte hunden tjuvstarta först och sen drar man betygen…?*

Platsliggande med skott:

Betyg: 0. Avstår.

Det saknades 9,5 poäng till uppflyttning. Mycket var bra, och en del kan bli bättre. Klart att det är snöpligt att det var så nära, men det är svårt utan platsliggningen. Men vi tragglar på!

Carina var snäll och filmade lydnaden, här är länken för er som vill: https://www.youtube.com/watch?v=kuwOC31u8AA

One Response to “Tävlat Högre spår 8-sep-2013”

  1. Kul att se! Ni är skitduktiga! Hon är så söt lilla Q… nu längtar jag efter er… Kram

Leave a Reply




Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu