Skyddskurs 9-10 November 2013

november 11, 2013

I helgen var vi ett gäng glada nybörjare (vissa förare dock mer rutinerade men med nya hundar) som gick skyddskurs med figurant Per Källberg. Det var såklart vansinnigt roligt och intressant att se alla hundars utveckling för varje ny runda.

Per är en jättebra instruktör och figurant. Kunde instruera oss virrhjärnor på ett pedagogiskt sätt samtidigt som han hanterade hunden på ett sätt så hunden hela tiden var positiv och fick lyckade övningar.  Jag är jätteglad att jag fick den här möjligheten att vara med och har tagit till mig den konstruktiva feed back som Per gav. Qvittra har bra potential att tävla i skyddet MEN vi har två problem som vi i så fall måste jobba mycket med. Det ena är en social osäkerhet som med mycket och rätt träning säkert kommer att övervinnas och det andra är att Qvittra har en låg tolerans för föremål, dvs att hon blir helt blockerad om det finns en kamptrasa, boll, skyddsärm osv som hon fått ögonen på, då är det väldigt svårt att genomföra t ex transporter.

Det här problemet med toleransen för föremål har jag hört tidigare från Ulrika W som hjälp mig mycket. Men då förstod jag inte riktigt hela innebörden. I skyddsträningen blev det mycket mer uppenbart. Det går bra att säga till Qvittra att hon ska låta bli föremålen MEN skillnaden i att låta bli på lydnad och att faktiskt bara acceptera att de finns är en enorm skillnad. Jag har också noterat att det är lite besvärligt emellanåt, men har då ”curlat” henne istället för att lösa problemet. Nu är det det här så inrotat och väl befäst att det frågan om det kommer att gå att lösa helt. Det kommer krävas mycket jobb… Det är så mycket träning som krävs i skyddet och i kombination med att jag är helt nybörjare och kan ingenting med att starta en träning med det här problemet gör att jag funderar på om det är värt det helt enkelt. Vill jag lägga ner allt det jobbet…?

Jag klurar fram och tillbaka… Qvittra gör många saker bra i skyddsövningarna också, men jag vet inte om det väger upp. Det är som sagt galet roligt, men samtidigt otroligt svårt.

 

Leave a Reply




Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu